onsdag 15. februar 2012

Noen grønne tips..

Guttaboys her i huset er ikke spesielt glad i frukt og grønt.. til tross for at de fleste middager inneholder salat eller grønnsaker av et eller annet slag. Før de fylte ett år spiste begge mye av grøntfôret fikk servert.. men etterhvert fant de ut at grønnsaker er livsfarlig!! Noen som kjenner det igjen!?


Det siste året har jeg fokusert skikkelig på å prøve å snu denne anti-grønnsaktrenden! Vi har forsøkt forskjellige triks, men det er ikke lett å tvinge noe i en sta liten gutt - og tvang fungerer jo som regel dårlig! Men jeg tenkte å dele et par triks som av og til funker:
 • Superbønner! sånne som Superlangbein spiser for å bli sterk - Bland dem i tacokjøttet. Obs: En viss fare for at mannen i huset rynker på nesen..men det får han tåle ;) 
 • Barnesalat = kinakål - de grønne bladene er mild på smak 
 • Server trær til middagen - brokkoli minner jo mistenkelig om et lite tre! Gjør barna oppmerksom på det, og brokkolien blir med en gang mer spennende. Obs: Stor fare for at du får treet i retur ;)
 • Mais - det er jo det man lager popcorn av ;) 
 • Kutt grønnsaker i bittesmå biter - lur dem inn i maten og fortell barnet etter man har spist opp, at h*n nettopp har spist masse grønnsaker. Etterhvert kan du øke størrelsen på bitene 
Om du lar barnet være med på hele prossessen; putte grønnsaken i handlekurven, kutte den opp og sette den på bordet, så blir det gjerne også mer fristende å spise den! I matboksen kan du kanskje kutte ned på antall skiver, slik at gulroten som ligger der også må spises for at barnet skal bli mett!? Ellers er det jo viktig å ta med at man blir sterk av grønnsaker! Her i huset føler jeg at vi har gjort stort fremskritt ved å bruke disse triksene, spesielt hos Luringen! Det er maaange ganger de ikke vil spise grønnsaker, men da prøver vi å ikke gjøre noe nummer utav det. Men har de vært flink derimot - da må i kjenne litt på musklene for å finne ut om de har vokst ;)


Når guttene kommer hjem fra skole og barnehage er de sulten - og med en pappa som kommer hjem fra jobb til barnetv-tid, blir det lenge å vente på middagen(syns det er litt viktig at vi spiser middag sammen). Derfor må vi gjerne spise noe før han kommer, og så tar vi middagen til kvelds. Som ventemåltid er er et fruktfat ypperlig. Og for at magen skal få litt å jobbe med, passer det fint med en skål fullkornsflak (frokostblanding uten melk), eller kanskje en liten skive eller knekkebrød til - men ikke så mye at man ødelegger matlysten til middagen! Denne "lekse - frukt - lese bok - kosetiden" setter både jeg og guttene stor pris på! ...Jeg burde blir flinkere og gjøre det oftere!! ..Men det er jo ofte det kommer aktiviteter, vennebesøk, trøtthet, husarbeid osv i veien... da er det lettere å slenge en banan eller en skive i hånden på ungen..!


Ha en fin dag ;)


5 kommentarer:

 1. Tusen takk for disse flotte ideer!

  Ha en fint dag,
  Vicky

  SvarSlett
 2. Frukt går fint, men grønnsaker er jo så farlige!
  Faktisk begynte jentene å spise mer grønnsaker etter at vi kjøpte dampovn, og når vi sluttet å blande salatene sammen. La dem få blande selv på sin tallerken. Barn har ofte en fobi mot blandet mat :-(
  Ang det du skrev på slutten. Akkurat som jeg skulle ha skrevet det selv!
  Jeg må lære meg å la alt annet ligge og nyte alle småstundene med jentene.
  De små øyeblikkene er gull verdt :-)
  Klem

  SvarSlett
 3. Jeg kjenner meg sååå igjen i det du skriver!
  Så tusen takk for supre tips!

  SvarSlett
 4. Grønnsaker er ikke favoritt her i huset heller, men frukt kan de nesten ikke få nok av:-)
  Ønsker deg en fin ny dag:-)

  Klem Annfrid

  SvarSlett
 5. Jeg har ikke barn enda, men har allerede begynt å tenke på problemstillingene du tar opp..høres ut som du takler det bra :-)

  SvarSlett